6400 Kiskunhalas,
Brázay Kálmán utca 4.
(volt Szűts József utca)
Telefon:(00-36) 20/568-2322

E-mail:info@bettimotel.hu


Betti Motel Kiskunhalas


Kiváló szálláshely - Betti Motel Kiskunhalas
Betti Motel Kiskunhalas
Halasi Csipke


A csipkék királynőjének is nevezett halasi csipke 1902-ben indult el hódító útjára. Első megjelenése óta fontos részét képezi a magyar iparművészetnek. Dékáni Árpád (1861-1931) iparművész, csipketervező és Markovits Mária (1875-1954) iparművész, csipkevarró hozta létre a kiskunhalasi varrott csipke egyedi technikáját, készítette el az első halasi csipkéket. A csipkék terveit Dékáni Árpád alkotta, ezek Markovits Mária keze és találékonysága által váltak csipkévé.

A kiskunhalasi csipkék varrott csipkék. Technikájuk egyedülálló. Markovits Mária az addig ismert varrott csipkeöltések helyett új csipkevarró technikát dolgozott ki. A halasi csipke különlegessége a motívumok erőteljes körvonala. Erre kontúrfonalat fércelnek. A kontúrozott motívumok belsejét szövőöltéssel, stoppolással töltik ki. A halasi csipke varrásának két egymást követő munkafázisa a kontúrozás és a tűvel szövés.  Az öltések hangulatos megkülönböztető neveket kaptak: kunfátyolos, harmatcsepp, hópelyhes, rózsafüzér, nefelejcses, hármas ágbogas, négyes sejtes, stb. A különböző sűrűségű csipkeminták egymásmellettisége olyan a fehér csipkéken, mint a színek a festményeken.
 

   


A halasi csipkék motívumai változatosak. Ezt a csipketechnika lehetőségei és a tervező egyénisége, stílusa együttesen határozzák meg. Készültek szecessziós, magyaros, modern stílusú csipkék. Léteznek növényi díszes (virág-, levélmintás), állatos (hattyú, páva, galamb, szarvas, oroszlán, stb.) emberalakos és nonfiguratív csipkék.


A halasi csipkemúzeum mindössze párszáz métere van a tőlünk, megtekintése mindenképp a "kötelező"  Kiskunhalasi programok között kell hogy szerepeljen.

A csipkemúzeum minden év április végén-május elején add otthont  a nemzetközi csipkefesztiválnak ( a pontos dátum a www.halasicsipke.hu oldalán található)  - kérem erre az időszakra  a zsúfoltság miatt már előre foglalják le szállásaikat!
 

 

Foglalás/érdeklődés - Reservierung/Anfrage - Rezervacija/Upit - Reservation/questions
Név-Name-Ime
E-mail
Szöveg - Text

 

Földszintes akadálymentes franciaágyas szobák internet műholdas TV hűtőszekrény mikrohullámú sütő az apartmanban villanytűzhely mosógép kávéfőző vízforraló kenyérpirító is van díjmentes parkolás zárt helyen Épített grillsütő kertigrill bográcshely gondozott pihenőkert hintaágy kerti bútorok programajánlat taxirendelés kerékpárkölcsönzés Házi kedvencek hozhatók Ingatlan szoba szobák bérbeadása Üdülési csekk elfogadó hely
       Google PageRank        Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás        websas.hu